Logó
Képzések

Kapunyitási pánnik

fiatalok VS. önálló élet
Szerző: Be Smart Klub

A kurzusról

Az idősebb generáció aggódva figyeli a mai „új ifjúság” megváltozott életmódját. Ők azok, akik egyre később fejezik be a tanulmányaikat, halasztanak, halmozzák a diplomákat, és gyakran az élvezeteket is, munkavállalásuk ideje kitolódik, nem beszélve a családalapításról. Van, aki még 30 évesen is a szüleinél lakik („mama-hotel”), nem függetlenedik- meghosszabbított gyermekkorban él. Mindez sokak számára úgy fordítható le: a mai fiatalság „nem akar felnőni”, inkább egy elnyújtott kamaszkorban lebeg. 

Pszichológusok és marketing-szakemberek körében egyre gyakrabban hallani az „Y generáció” kifejezést. De vajon milyen az Y-generáció valójában? Milyen problémákkal, elvárásokkal, szorongásokkal kell megküzdeniük a mai fiataloknak, és mit takar a kapunyitási pánik?

Az Y generáció tagjai, a huszonévesek és fiatal harmincasok az információs kor gyermekei. Vannak bizonyos jellemzők, amelyek a digitális generáció tagjait elválasztják a korábbi generációktól. A kapunyitási pánik az Y generáció új "tömegbetegsége", az elhúzódó tanulmányokkal, az erõs sikerkritériumokkal, valamint a lehetõségek kitágulásával függ össze. Sokan már pályájuk kezdetén pánikba esnek minden cselekedetük elõtt, folyamatos szorongásban élnek amiatt, hogy nem tudják megfelelõ hatékonysággal megvalósítani önmagukat. A kapunyitási pánik és az elhúzódó serdülőkor mindenképp figyelmet érdemel szociológiai és gazdasági szempontokon túl, pszichológiailag is.

Előadónk, Dr. Séllei Beatrix pszichológus, egyetemi adjunktus előadásában többek között az alábbi kérdésekre keressük a válaszokat:

• Mik azok a kérdések a szinte téri- és időbeli határ nélküli világban, amelyre a digitális generáció tagjainak oda kell figyelniük, ha lelkileg egészségesek szeretnének maradni?• Honnan vehetjük észre, ha kapunyitási pánikra utal a viselkedésünk? Mit tehetünk ellene?• Mik azok az erőforrások, amelyekre ez a generáció támaszkodhat a munka világában? Milyen perspektívákat keresnek az Y generáció tagjai?• Mit jelent az, hogy „a 30 az új 20”? A családi kötelékekre és kibontakozó új párkapcsolatokra vajon milyen hatással van ez a trend?• Jó vagy rossz a „mama-hotel”, vagy csupán a minket körülvevő rendszer kényszere?Az előadásban az élet három legfontosabb területét: az önismeretet, a kapcsolatokat és a karriert vizsgáljuk meg a mai fiatalok esetében - egyfajta „használati utasítást” keresve magunkhoz, magunkról.

Be Smart Klub...és kitárul a világ!

www.besmartklub.hu

www.facebook.com/BeSmartKlub