Logó
Képzések

Valódi tudomány a CSILLAGOK KÖZÖTT

Az Interstellar és a tudomány
Szerző: Be Smart Klub

A kurzusról

Több telt házas előadás után most újra "lehozzuk" nektek a csillagokat, és bemutatjuk a Valódi tudomány a csillagok között c. előadásunkat.

Amikor először megnéztük a Csillagok között-et (Interstellar) Christopher Nolan zseniális rendezésében, csak ámultunk és bámultunk, annyira magával ragadott minket 3 órán keresztül a film. A moziból kijőve azonnal elindultak a konspirációk: vajon ez csak egy újabb sci-fi vagy azért kicsit több ennél, és vannak-e benne tudományos elemek, amik a jövőben megvalósulhatnak. (Nem is kellett olyan sokat várni, hiszen másfél évvel később hatalmas tudományos áttörésként sikerült bizonyítást találni a gravitációs hullámok létezésére.)

Az előadó maga Kovács József PhD (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium), aki Kip Thorne könyvét (Az Interstellar és a tudomány) fordította magyarra, amiből a film is készült. Így foglalja össze az előadását: "A közismert filmrendező, Christopher Nolan legutóbbi kasszasikere, a Csillagok között (Warner Bros. Pictures / Paramount Pictures) fantasztikus utazásra visz bennünket univerzumunk legtávolabbi tartományaiba - és még azon is túl, az ötödik dimenzióba, vagy a "hipertérbe", ahogyan a fizikusok hívják. A Csillagok között "túlvilági" története és vizuális effektusai valódi tudományon alapulnak, köszönhetően a fizikus Kip Thorne közreműködésének a film ötletének fogantatásától kezdve.

A fekete lyukaktól, féregjáratoktól, görbült időtől és tértől kezdve a szingularitásokon, kvantumgravitáción, gravitációs anomáliákon és sok minden máson keresztül az ötödik dimenzióig és Christopher Nolan hiperkockájáig Kip Thorne lendületesen mutatja be a film tudományos hátterét, annak megjelenését a történetben és a vizuális effektusokban. Az Interstellar és a tudomány olyan furcsa tudományos tényeket mutat be, amelyek mintha a sci-fi világából léptek volna elő.

Kip Thorne az elméleti fizika nyugalmazott Feynman-professzora a Kaliforniai Műszaki Egyetemen (California Institute of Technology), a Csillagok között tudományos tanácsadója és ügyvezető producere, négy könyv, köztük a népszerű Black Holes & Time Warps szerzője. Pasadenában, Kaliforniában él." 

Be Smart Klub...és kitárul a világ

www.besmartklub.hu

www.facebook.com/BeSmartKlub

A legjobb képzések a témában

Gyümölcsfák metszése
A metszés gyümölcsei című videótanfolyam online verziója, 100 percben
Dr. Bálint György
Dr. Bálint György
Kertészmérnök
1395
2 950 Ft
Sikeres tőzsdei vagyonépítés egyszerűen
Akár 100 000 Ft-al is elkezdhető hatékony, hosszú távú pénzteremtési technika.
MBA Bence  Balázs
MBA Bence Balázs
Befektetési szakértő
343
11 900 Ft
Hatékonyságnövelés a Getting Things Done® módszer segítségével
Online képzés
Hatékonyságnövelés a Getting Things Done® módszer segítségével
Sajátítsd el a GTD® módszertan 5 fő lépését!
Hamar Domonkos
Hamar Domonkos
GTD és hatékonyságspecialista
30
39 900 Ft
Hogyan érdemes befektetést választani?
134 perc videó sorozat arról, hogyan érdemes befektetést választani
Takács Szabolcs
Takács Szabolcs
Korai nyugdíjas
88
3 000 Ft