A kutatások típusai: alapkutatás és alkalmazott kutatás • teoretikus és empirikus • induktív és deduktív • primer és szekunder kutatások • longitudinális/hosszmetszeti és krosszekcionális/keresztmetszeti • kvalitatív és kvantitatív • kísérleti és természetes körülmények közötti

Egy szakdolgozat keretében a kutatás nagyjából két fő típusba sorolható: kvantitatív és kvalitatív. Emellett a kutatók gyakran alkalmaznak vegyes módszertani megközelítést, amely a kvantitatív és a kvalitatív kutatás elemeit egyaránt ötvözi. 

Meghatározás: A kvantitatív kutatás magában foglalja a numerikus adatok gyűjtését és elemzését a minták, kapcsolatok és a statisztikai szignifikancia azonosítása érdekében.

Példa:

-Felmérések és kérdőívek
-Kísérletek és ellenőrzött vizsgálatok
-Megfigyelési tanulmányok számszerűsíthető adatokkal

Meghatározás: A kvalitatív kutatás magában foglalja az összetett jelenségek feltárását és megértését nem számszerű adatok, például szavak, képek vagy megfigyelések segítségével.

Példa:

-Mélyinterjúk
-Fókuszcsoportos megbeszélések
-Etnográfiai tanulmányok
-Esettanulmányok

Vegyes-módszeres kutatás: A vegyes módszerekkel végzett kutatás egyetlen tanulmányon belül integrálja mind a kvantitatív, mind a kvalitatív megközelítéseket, lehetővé téve a kutatók számára, hogy kihasználják az egyes módszerek erősségeit.

Példa: 

-Felmérések utólagos interjúkkal
-Kísérleti tanulmányok kvalitatív adatelemzéssel
-Szekvenciális feltáró vagy magyarázó tervek

Az egyszerűbb megértéshez: https://www.youtube.com/watch?v=yplWZs3dqNQ