10 millió forint értékben támogatás érettségiző diákoknak

10 millió forint értékben támogatás érettségiző diákoknak
Pályázat az esélyegyenlőség jegyében

10 millió forint értékben támogatja az érettségi előtt állókat a Webuni és partnerei. Az online oktatási segítségre azok a diákok pályázhatnak, akiknek nincsenek meg a megfelelő lehetőségei és/vagy esélyei a vizsgára való felkészüléshez.

A továbbtanulás a legtöbb diák esetében kulcskérdés, hiszen meghatározó szerepet játszik a karrierjük, az érvényesülésük szempontjából. Már maga a pályaválasztás sem könnyű döntés, de a tanulmányok finanszírozásának problémája sokszor még nagyobb fejtörést okoz a családoknak. 2011 óta, azaz nyolc év alatt, 13 százalékkal csökkent (67 ezerről 58 ezerre) az államilag támogatott helyek száma, ezért nem mindegy, hogy ki milyen sikerrel veszi az érettségi vizsga állította akadályt. Ráadásul ma már az érettségi nem egyszerűen útlevél a továbbtanuláshoz, de a legtöbb munkahelyen alapvető elvárás is. A követelmények azonban a ponthatárokkal együtt nőnek, a sikeres vizsgához való feltételek pedig nem mindenki számára egyformán adottak. Mivel az egyes diákok igényei eleve eltérőek, ráadásul bizonyos szakirányok esetében sokan választják az emelt szintű érettségit, a középiskolák nem feltétlenül tudnak mindenkit felkészíteni a megmérettetésre.

Az, hogy kinek mennyi időre van szüksége egy-egy tárgy elsajátításához, változó, de ha valaki az érettségi szünetben kezd el készülni, általában napi 5 – 6 órát ajánlott foglalkoznia a tananyaggal. Bár a tét nagy, sokan halogatják a tanulást. Ilyenkor bizonyítottan pluszmotivációt jelent egy mentor jelenléte. Ám a professzionális segítség igénybevétele akár több százezer forintos terhet róhat a családi büdzsére (Budapesten egy magántanár óradíja 3 – 4 000 Ft), és ezt nem mindenki engedheti meg magának. Ahogy azt sem, hogy kilométereket utazzon egy felkészítő tanárig vagy tanfolyamig, hiszen amíg a fővárosiak számára több lehetőség adott, a vidékieknek nehezebb a helyzete. Igaz ez a főiskolai, egyetemi felkészítő kurzusokra is. Erre az általános problémára kínálnak megoldást az online tanfolyamok, amelyek az ország bármely pontjáról elérhetőek bárki számára. Az internetes órák keretében tapasztalt, az elvárásokat alaposan ismerő tanárok vezetésével, bevált módszerek segítségével és hatékony tanulási technikák alkalmazásával készülhetnek fel a diákok a vizsgára. Természetesen ezek a kurzusok is pénzbe kerülnek, ezért nem mindenki tud élni a lehetőséggel.

Magyarország egyik legnagyobb online oktatási platformja, a Webuni, az esélyegyenlőség nevében fogott össze az Eduline-nal, az ELTE TTK Hallgatói Alapítványával és a Matematika-online-nal, amikor meghirdette 10 millió forint értékű érettségi pályázatát. A kedvező elbírálásban részesülő pályázatot benyújtó diákok ily módon kedvezményesen vagy ingyen férhetnek hozzá a professzionális online kurzusokhoz. „Azt szeretnénk, hogy ezzel a kezdeményezéssel minél több diáknak tudjunk segíteni abban, hogy bekerüljenek választott egyetemükre, és megvalósítsák álmaikat.” – nyilatkozta Pakucs András, a Webuni alapítója.

Az összesen 10 millió Ft értékű online érettségi felkészítőkre (maximum 2/fő) 100 vagy 50 százalékos költségmegtérítést igényelhetnek a jelentkezők. A kérelmeket április 10-ig nyújthatják be a diákok, tanáraik vagy szüleik, interneten keresztül. A pályázóknak mindössze egy 20-30 perces kérdőívet kell kitölteniük, amit a Webuni szakemberei és az online kurzusok oktatói két héten belül el is bírálnak. A válogatás alapvetően két fő szempont alapján történik. A bizottság figyelembe veszi a pályázó anyagi helyzetét, de döntő az is, hogy ki milyen motivációval és jegyekkel érkezik. Az összefogás résztvevői azt remélik, hogy a program segítségével több száz diák sikeres érettségi vizsgáját és jövőjét támogathatják országszerte.

Jelentkezni a következő oldalon lehet:

https://erettsegi.webuni.hu

Egyéb információk

A Webuni.hu egy 2013 óta működő, Magyarország első számú online oktatási platformja. Küldetésük a tudás demokratizálása, a tudás elérhetőségének idő- és helybeli korlátainak lebontása mindenki számára, minőségi, gyakorlatias és modern online kurzusok segítségével.

A Webuni érettségi felkészítő oldala:

https://erettsegi.webuni.hu

Kérelem beküldésének módja:

Google Kérdőív kitöltése, amely 20-30 percet vesz igénybe.

Az ingyenes hozzáférést biztosító kérelem linkje: https://erettsegi.webuni.hu/#kerelem

A kérelem: https://goo.gl/forms/qrOYRmb7lCvYJkta2

A kérelem elbírálása

A sikeres pályázókat két héten belül e-mailben értesítjük.

Szabályzat

Egy jelentkező csak egyszer pályázhat.

Egy jelentkező maximum két érettségi felkészítőre adhatja be pályázatát.

Amennyiben egy jelentkező kedvezményes hozzáférést kap, nem kötelező az adott kurzust megvennie.

A Webuni illetve a kurzus oktatói fenntartják a jogot, hogy kizárólagosan döntsenek az egyes pályázatokról, és a pályázat kimeneteléről.

A pályázat elbírálási szempontjai: A pályázó anyagi helyzete, esszéje, motivációja és jegyei.

Kapcsolat
Webuni központ:
1115, Budapest, Thallóczy Lajos utca 27
Innostart Irodaház

Kapcsolattartó
Czapovics László
Webuni – Marketing Menedzser

Telefon:
+3670 638 6968

Email:
czapovics.laszlo(kukac)webuni(pont)hu

Vélemény, hozzászólás?