|
|
Vállalkozói ismeretek
A régió mezőgazdasági termelési ágazatában nagy lehetőségekkel rendelkezik a kedvező éghajlati viszonyoknak, a talaj jellemzőinek és a rendelkezésre álló vízkészleteknek köszönhetően, de ez a potenciál jelenleg nem kellően kihasznált. A régió mezőgazdaságát hagyományosan kedvezőtlen tulajdonosi struktúra jellemzi, ez főként családi gazdaságokat jelent, amelyeket sok esetben alacsony munkaerő-termelékenység, és az erőforrások nem eléggé hatékony felhasználása jellemez.
A zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány az egyik kedvezményezettje a Határon Átnyúló Agrárgazdasági Fejlesztési Programnak. A program vezetője a keceli T.G. – Virágdekor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, míg a másik szerbiai kedvezményezett a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola.
A konzorcium tagjai kölcsönösen érdekeltek egy egyedülálló oktatási-tájékoztatási menedzsment és megosztó program elindításában, amelynek célja, hogy növelje a családi gazdaságok vállalkozói kompetenciáját, jártasságukat a modern mezőgazdasági tehcnológiákban, valamint az informatika és fenntarthatóság iránti elkötelezettségüket is.
-
1.Általános információk és pontszámok
-
1. lecke
A kurzus leírása, általános információk
-
2. lecke
Pontszámok eloszlása
-
2.Növényvédelmi eljárások és eszközök alkalmazhatósága és hatása a termesztés gazdaságosságára
-
3. lecke
Kötelező: Növényvédelmi eljárások és eszközök alkalmazhatósága és hatása a termesztés gazdaságosságára
-
4. lecke
Kötelező: A növényvédelem fogalma és jelentősége
-
5. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
6. lecke
Kötelező: Fórumaktivitás
-
7. lecke
Kötelező: Növényvédelmi stratégiák
-
8. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
9. lecke
Kötelező: Fórumaktivitás
-
10. lecke
Kötelező: Fenntartható növényvédelem
-
11. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
12. lecke
Kötelező: Az integrált növényvédelem alapelvei
-
13. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
14. lecke
Kötelező: Fórumaktivitás
-
15. lecke
Kötelező: Precíziós növényvédelem
-
16. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
17. lecke
Kötelező: Videómegtekintés, fórumhozzászólás
-
18. lecke
Ajánlott: Összefoglaló videó
-
19. lecke
Ajánlott: Szöveges tananyag
-
20. lecke
Ajánlott: A videóelőadásokhoz kapcsolodó prezentáció
-
21. lecke
Ajánlott: Cikkek
-
22. lecke
Ajánlott: Próbateszt
-
23. lecke
Kötelező: Záróteszt
-
3.Különböző vállalkozástípusok létrehozásának és működtetésének lehetőségei a feldolgozott gyümölcstermékek árusításában
-
24. lecke
Kötelező: A gyümölcs mint nyersanyag termesztésének lehetőségei Szerbiában
-
25. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
26. lecke
Kötelező: A szemlélt gyümölcsök termelésének és hozamának helyzete Szerbiában
-
27. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
28. lecke
Kötelező: Fórumaktivitás
-
29. lecke
Kötelező: Vállalkozásformák elemzése a szerbiai és vajdasági gyümölcstermesztésben
-
30. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
31. lecke
Kötelező: Fórumaktivitás
-
32. lecke
Kötelező: Kockázatok, és kihívások kezelése a mezőgazdaságban
-
33. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
34. lecke
Kötelező: Fórumaktivitás
-
35. lecke
Kötelező: A vállalkozások helyzetének feltérképezése kiemelt példák alapján
-
36. lecke
Kötelező: Fórumaktivitás
-
37. lecke
Ajánlott: Összefoglaló videó
-
38. lecke
Ajánlott: Szöveges tananyag
-
39. lecke
Ajánlott: A videóelőadásokhoz kapcsolodó prezentáció
-
40. lecke
Ajánlott: Próbateszt
-
41. lecke
Kötelező: Záróteszt
-
4.Különböző vállalkozástípusok minőségbiztosítási kötelezettségeik
-
42. lecke
Kötelező: Bevezető előadás
-
43. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
44. lecke
Ajánlott: Jogszabályi háttér (Magyarország, Szerbia)
-
45. lecke
Kötelező: A gyümölcsök minőségi kategóriákba történő besorolása
-
46. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
47. lecke
Kötelező: Alma
-
48. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
49. lecke
Kötelező: Szilva
-
50. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
51. lecke
Kötelező: Cseresznye
-
52. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
53. lecke
Kötelező: Szamóca
-
54. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
55. lecke
Kötelező: Héjas mogyoró
-
56. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
57. lecke
Kötelező: Mogyoróbél
-
58. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
59. lecke
Ajánlott: Jogszabályi háttér
-
60. lecke
Kötelező: Termesztési módok
-
61. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
62. lecke
Kötelező: Késztermékekre vonatkozó szabványok és előírások
-
63. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
64. lecke
Kötelező: HACCP
-
65. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
66. lecke
ISO 22000 és FSSC 22000
-
67. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
68. lecke
Kötelező: IFS
-
69. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
70. lecke
Kötelező: A feldolgozással kapcsolatos minőségbiztosítási kötelezettségek és egyéb jogosultságok
-
71. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
72. lecke
Ajánlott: Összefoglaló videó
-
73. lecke
Ajánlott: Kiegészítő szöveges tartalmak
-
74. lecke
Ajánlott tartalom: Szabályzat (Szerbia)
-
75. lecke
Ajánlott: Szöveges tananyag
-
76. lecke
Ajánlott: A videóelőadásokhoz kapcsolodó prezentáció
-
77. lecke
Ajánlott: Próbateszt
-
78. lecke
Kötelező: Záróteszt
-
5.Hagyományos és online marketing megoldások a gyümölcstermelés és -forgalmazás esetében
-
79. lecke
Kötelező: Bevezető előadás: Hagyományos és online marketing megoldások a gyümölcstermelés és -forgalmazás esetében
-
80. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
81. lecke
Kötelező: Fórumaktivitás
-
82. lecke
Kötelező: Agrármarketing
-
83. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
84. lecke
Kötelező: Fórumaktivitás
-
85. lecke
Kötelező: Internet marketing
-
86. lecke
Ajánlott: Hogyan lesz vállalatunk megtalálható az interneten?
-
87. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
88. lecke
Kötelező: Fórumaktivitás
-
89. lecke
Kötelező: Értékesítés
-
90. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
91. lecke
Kötelező: Összegzés
-
92. lecke
Ajánlott: Összefoglaló videó
-
93. lecke
Ajánlott: Traditional Marketing Vs Digital Marketing
-
94. lecke
Ajánlott: Szöveges tananyag
-
95. lecke
Ajánlott: A videóelőadásokhoz kapcsolodó prezentáció
-
96. lecke
Kötelező: Egyedi logo/brand tervezése (beadandó)
-
97. lecke
Kötelező: Marketing terv (beadandó)
-
6.Gyümölcsösök telepítése és gondozási feladataik a gyakorlatban
-
98. lecke
Kötelező: A talaj egyes értékmérőinek javítása telepítés előtt
-
99. lecke
Kötelező: Tarlómaradványok a talajtermékenység szolgálatában
-
100. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
101. lecke
Kötelező: Hogyan számítsuk ki, mennyi tápanyag kell a növényeinknek?
-
102. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
103. lecke
Kötelező: Telepítést megelőző tudnivalók
-
104. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
105. lecke
Kötelező: Nem termő és termő gyümölcsösök tápanyagutánpótlása
-
106. lecke
Kötelező: Tudásellenőrzés
-
107. lecke
Kötelező: Gyümölcskultúrák
-
108. lecke
Ajánlott: Zsilinszky cikk
-
109. lecke
Ajánlott: MEK cikk - Gyümölcstermesztés
-
110. lecke
Ajánlott: VALAHA-tanya
-
111. lecke
Ajánlott: Összefoglaló videó
-
112. lecke
Ajánlott: Szöveges tananyag
-
113. lecke
Ajánlott: A videóelőadásokhoz kapcsolodó prezentáció
-
114. lecke
Ajánlott: Próbateszt
-
115. lecke
Kötelező: Záróteszt
-
116. lecke
Kötelező: Hallgatói elégedettségi kérdőív