Logó
Képzések

Meltdown - Szenzoros feldolgozási zavar

Kiborulás, dühroham avagy mi van a jéghegy alatt?
Szerző: Hornyák Mariann

A kurzusról

A szenzoros feldolgozás arra a folyamatra utal, amint az idegrendszer az érzékszervektől érkező üzeneteket fogadja, és megfelelő mozgási ill. viselkedési reakciókká alakítja azokat. Akár egy szendvicsbe harapsz, akár biciklizel vagy könyvet olvasol, a tevékenység sikeres elvégzése után szükséges az érzés pontos feldolgozása.

Szenzoros Feldolgozási Zavarról (eredetileg “szenzoros integrációs zavar” vagy “SID”) akkor beszélünk, ha az érzékszervi jelek nem megfigyelhetőek, vagy nem sikerül megfelelő válaszokká alakulniuk. Az úttörő foglalkozás-terapeuta, oktatási pszichológus és neurológus A. Jean Ayres, PhD, az SPD-t egy idegrendszeri “forgalmi dugóhoz” hasonlította, amely megakadályozza, hogy az agy bizonyos részei megkapják azokat az adatokat, melyek az érzékszervi információk helyes értelmezéséhez szükségesek. A szenzoros érzékenységgel élő személynek nehézséget okoz feldolgozni az érzékszerveken keresztül érkező információkat, majd ennek megfelelően cselekedni, ami számtalan napi feladat elvégzésében jelent kihívást. Mozgásbeli ügyetlenség, viselkedési problémák, szorongás, depresszió, iskolai kudarc és még sok egyéb nehézség jelentkezhet azoknál, akiknél az SPD nincs megfelelően kezelve.

Az egyik legerősebb tünet, ami a hétköznapokat is nehézzé tudja tenni: a meltdown. Mi áll emögött? Miért alakul ki? Mi okozza? Mit tehetünk?

A kurzus alapokat ad ahhoz, hogy megértsük, honnan fakad az az erős düh, amit a gyermekünk érez. Azt is megtudhatod, milyen lépésekkel lehet ezeken enyhíteni.

 

 

A legjobb képzések a témában

Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző tételsor - C
Raktározás elnevezésű szóbeli tételsor kidolgozása.
Békefi Judit
Békefi Judit
Online oktató
36
10 000 Ft
Virtuálpszichológia, amit mindenkinek tudnia kell!
Veszélyek és lehetőségek az okoskütyük, az internet, és a videojátékok világában
Dániel Tóth
Dániel Tóth
Pszichológus, tréner, youtuber
52
10 000 Ft
Hurrá, idén BÁBbeszéddel nyaralok!
Bábos-játékos nevelési módszer az együttműködő ovisokért BÁBbeszédkártyákkal.
Somfay Alexandra
Somfay Alexandra
bábpedagógus
39
2 290 Ft
Hogyan valósítsunk meg kutatómunkát a Föld túloldalán?
Ötletektől az indulásig
Dr. Hajdu Zsanett
Dr. Hajdu Zsanett
biológus, farmakognoszta
30
5 990 Ft