ElearningA kurzus az egészséges életmóddal, azon belül is a táplálkozással foglalkozik.
Egészséges életmód
|
|
Az vagy, amit megeszel!
(Ludwig Andreas Feuerbach)
Te tudod, hogy mi az, amit megeszel? Tudod, hogy hogyan hat mindez a tested működésére?
Tápanyagnak nevezünk minden olyan anyagot, amelyből a szervezet a működéséhez szükséges energiát vagy a növekedéséhez, illetve regenerálódásához szükséges építőanyagokat nyeri. Ilyen szerves tápanyagok a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok. Emellett a tápanyagok közé tartoznak az energianyerésre közvetlenül nem hasznosítható ásványi sók és a víz is. A szervezet egészséges működése szempontjából alapvető a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag felvétele.
Nagyon sok információ kering arról, hogy mit kellene ennünk és mit nem. Ugyanakkor azt nem tudjuk, hogy a különféle tápanyagok mit okoznak a testünkben. Az egészséges táplálkozás nem fogyókúra, hanem hosszútávon tartható életmód.
Ez a kurzus rendet tesz a tápanyagok világában. Útmutatást ad ahhoz, hogy jól egyél, hogy jól legyél.
-
1.Szénhidrátok, fehérjék, zsírok
-
1. lecke
A szénhidrátok csoportosítása, szerepe
-
2. lecke
Az egyszerű és az összetett szénhidrátok
-
3. lecke
A fehérjék és az aminosavak
-
4. lecke
A nitrogénegyensúly
-
5. lecke
A zsírszerű vegyületek
-
6. lecke
A koleszterin
-
3.Folyadékszükséglet, folyadékfelvétel
-
9. lecke
Az emberi szervezet vízháztartása
-
10. lecke
A vízforgalom szabályozása
-
11. lecke
Italok
-
12. lecke
Alkoholos és frissítő italok
-
4.Egészséges táplálkozás
-
13. lecke
Élelmiszercsoportok
-
14. lecke
Ételkészítési módszerek
-
15. lecke
Egészséges táplálkozás- összefoglalás
-
5.Harc a kilókkal
-
16. lecke
Elhízás és soványság
-
6.Élelmiszerhigiénia
-
17. lecke
Ételmérgezés
-
18. lecke
Káros anyagok az élelmiszerekben
-
19. lecke
Veszélyes élelmiszerek